On henkilöstä kiinni, miten mediatiedostot organisoidaan. Järjestelmällinen tekijä toteuttaa hakemistot ja alihakemistot projektikohtaisesti, mutta suurpiirteinen tekee vain hakemistoja.
Mediatiedostojen hakemistopuuta täydennetään aiheeseen ja / tai toimeksiantoon liittyvillä – usein epämääräisillä – tiedostojen nimillä, kuten versio, valittu ja lopullinen. Hämmennystä herättävä lopputulos on valmis, kun nimeen liitetään vielä järjestysnumero (esim. final_21).
Onneksi on olemassa myös parempi vaihtoehto
Avainsanat ja metatiedot ovat tehokas tapa hallita mediatiedostoja. Avainsanoilla kuvataan tiedostoa valitsemalla yleinen sanaluokittelu tai sovittu sanalista. Metatietoihin kirjataan tekijätiedot ja tarkentavia kuvauksia. Tiedostojen hakuun voidaan käyttää kaikkien kirjattujen tietojen ohella automaattisesti lisättyjä kenttiä.
Miten avainsanoja voi lisätä ja hakea
Työtapa edellyttää DAM-ohjelmaa (Digital Asset Manager), joka voi olla mediakäyttöön optimoitu selain tai laajempi tietokantapohjainen järjestelmä. Yleisin mediaselain on aina osana Adoben CC tuotepakettia tuleva Adobe Bridge. Ilmaisena sitä voi käyttää myös ilman ostettua Adoben ohjelmistoa.
Joko sinä hallitset mediatiedostojasi käyttämällä avainsanoja?