Voihan Paste Inside – päivitysten haasteet viestinnässä

Osaaminen lisää oppimisen tarvetta

Ohjelmistopäivitykset voivat olla viestinnän tekijöille haastavia, sillä päivitysten mukana tulee usein muutoksia työkaluihin ja työtapoihin. 

FreeHand oli aikanaan erittäin suosittu graafisen piirtämiseen ja visuaalisen taiton ohjelma, kunnes Adoben osto lopetti sen kehittämisen ja lopuksi poisti ohjelman markkinoilta. 

Tämä herätti käyttäjissä kiukun: eräskin AD lupasi ottaa kaikki vanhat työpaikkansa koneet käyttöönsä vain pitääkseen FreeHandin eläkeikään asti. 😀

FreeHand MX:n käyttöliittymä (2003). Ohjelman viimeinen päivitysversio oli varsin monipuolinen. Uutena ominaisuutena mm. Object -paneeli, jossa voitiin piirrokseen lisätä useita määritteitä (vrt. Illustratorin Appearance). (Kuva Internet Archive)

Vastarintaa muutosta kohtaan

FreeHand oli Suomessa erityisen suosittu viestinnän ja graafisen suunnittelun työssä. Sen poistuminen oli monelle shokki, ja siirtyminen Adobe Illustratoriin ja InDesigniin aiheutti vastarintaa. 

Vetämissäni Illustratorin koulutuksissa usein toistuva kysymys olikin: ”Missä on Paste Inside?” – kyseessä on Freehandin komento, jolla piirretyt elementit saatettiin sijoittaa toisen muodon sisälle. Juuri sitä käskyä Illustratorista ei löytynyt.

Tämä kysymys kertoo, kuinka tärkeiksi työkalut ja toimintatavat voivat muodostua, kun ne ovat osa päivittäistä työskentelyä. Uuteen ohjelmistoon siirtyminen ei ole vain tekninen haaste – se herättää myös paljon tunteita.

Illustrator CS4 (2008). Ensimmäinen ohjelmaversio johon oli sisällytetty FreeHandista tuttuja ominaisuuksia mm. monisivuisuus. (kuva. https://www.youtube.com/@zacateck)

Vanha ei aina ole parempi

Vanhan ohjelman tai työtavan rajoitukset saattavat jäädä unohtamatta, kun muutos on pakko.

Vaikka FreeHandin loppuminen koettiin menetettynä ammattitaitona, ohjelma ei ollut läheskään täydellinen. FreeHand oli nimittäin tunnettu epävakaudestaan, ja se saattoi korruptoida tiedostoja niin, että niitä ei voinut enää avata. Ohjelman värienhallinta oli myös ihan sieltä itestään.

Osaamisen päivittämisen hyödyt

Näin jälkikäteen katsottuna FreeHandin korvaaminen Illustratorilla ja InDesignilla oli erinomainen muutos.

InDesignin kehittyneet taitto-ominaisuudet toivat laajempia mahdollisuuksia ja työkalut entistä monipuolisemman taiton hallintaan. 

Illustratorin piirto-ominaisuudet puolestaan kehittyivät nopeasti, vastaten yhä paremmin graafisen piirtämisen ja visuaalisen suunnittelun tarpeisiin. 

Monet siirtyivät käyttämään molempia ohjelmia rinnakkain. Näin työskentelyyn tuli visuaalisen suunnittelun parhaat työkalut sekä piirtämisessä, että tekstin hallinnassa.

Leikepöydän kautta sijoittaminen on Adoben ohjelmissa todella helppoa. Animaatiossa Illustratorissa toteutettu liikemerkki sijoitetaan InDesignissa suunniteltuun esitteeseen.

Muutos on hyvästä

Ohjelmistopäivitykset eivät pelkästään tarjoa uusia ominaisuuksia, vaan parantavat työskentelyprosessia ja lisäävät mahdollisuuksia työtapojen kehittämiseen. 

Muutos voi aluksi tuntua hankalalta, mutta uuden työkalun hallitseminen antaa tekijälle uusia tapoja lähestyä tekemistä. Avoin suhtautuminen päivityksiin tekee siirtymästä sujuvan, ja uusien työkalujen opettelu asteittain auttaa omaksumaan uudet työtavat osaksi päivittäistä tekemistä.

Kirjastot mahdollistavat elementtien ja ominaisuuksien tehokkaan hyödyntämisen tiedostojen välillä. Animaatiossa tuodaan kirjastosta kuva ja vaihdetaan esitteen tyylit yhdenmukaisiksi.

Osaaminen antaa kyvyn arvioida työtapoja

Ohjelmien kehitys edellyttää, että viestinnän tekijät pysyvät ajan tasalla ja ovat valmiita omaksumaan uusia työkaluja ja työtapoja. 

Adobe on hyvä esimerkki jatkuvasta kehityksestä: sen ohjelmistot eivät vain päivitä olemassa olevia ominaisuuksia, vaan tuovat mukaan täysin uusia ratkaisuja, jotka parantavat työn tehokkuutta ja mahdollisuuksia. 

Pidä kuitenkin mielessä, että kaikki uusi ei ole hyödyllistä. Hyvä ohjelmisto-osaaminen antaa sinulle työkalut arvioida, mitä ominaisuuksia ja työtapoja kannattaa omaksua ja mitä jättää käyttämättä.

Osaajalle ohjelmistopäivitykset tarjoavat mahdollisuuksia oman työn kehittämiseen ja tehokkuuden lisäämiseen. Ota siis uusi vastaan innostuneen uteliaasti, mutta arvioi sitä kriittisesti. 

Haluat etäkouluttaa sinut tai tiiimisi. Onnistuu.

Tässä Asiatalon räätälöityjen etäkoulutusten vaihtoehdot:

Onko tiimissä kolme tai vähemmän: valitse yksityistunnit

Haluatko etäkouluttaa kaikki käyttäjät kerralla: valitse yrityskoulutus

Suunnitellaanko etäkoulutus yksilön tarpeita vastaavaksi: valitse tiimitäsmä

Lue myös nämä